Arama-motoru-nedir-ne-işe-yarar
/

Arama Motoru Nedir? Ne İşe Yarar?

Arama motoru, internet üzerindeki içerik sağlayıcılarından yani web sitelerinden içerik toplayan ardından bunları düzenleyip, sunan web tabanlı bir programdır. Arama motoru, bir kullanıcı sorgulama yaptığında, kullanıcının bulmaya çalıştığı cevap ile en iyi eşleşen sonuçları, en kısa zamanda listelemeye çalışır.

Arama Motorları Nasıl Çalışır?

Arama motorları internet üzerindeki içerik sağlayıcıların yani web sitesi ve blog’ların sayfalarını “örümcek” veya “bot” sayesinde (otomatik web tarayıcı) düzenli olarak ziyaret eder, içerilerinde yer alan bilgileri tarar. Bu işlemi de bir site içerisindeki tüm linkleri takip ederek yapar.

Taradığı verileri arşivler ve indeksler, yani dizinine ekler. Bu aşamada doğal olarak arşivlediği sayfaların ne ile ilgili olduğunu anlamaya çalışır. Anladıklarını cinslerine göre ayırır ve dizininde depolar.

Son aşama da tüm sayfaları sıralar. Bunu yaparken de tüm siteler içerisinde aranan sözcükleri içeren genel ve özel alanlara bakar, kendi algoritmasına göre ilintili ve kaliteli olan sonuçları SERP (Search Engine Result Page – Arama Motoru Sonuç Sayfası) diye adlandırılan sayfalarında sıralar. Söz gelimi Google, bu aşamada 200'den fazla faktör içeren bir algoritma kullanır.

Dijital Pazarlama ya da Ekonomi Bilimi Bakış Açısıyla Arama Motoru Nedir?

Arama motorlarının tek amacı, arama kutucuklarına yazılan terimler yani anahtar kelimeler ile ilgili en doğru sonuçları en kısa zamanda getirmektir. Arama yaptığımız sorgularla ilintili ne kadar doğru ne kadar hızlı ve ne kadar fazla sonuç görürsek bizler de o arama motorunu o kadar çok kullanırız. Bir arama motorunu ne kadar çok kullanırsak o arama motoru da o kadar çok reklam alır.

İktisadi bir şekilde açıklarsak, “rasyonel” davranan bir arama motoru aranan kelimelerle ilgili en doğru sonuçları en kısa zamanda kullanıcıya listeler. Kullanıcı sayısı arttıkça maksimum seviyede reklam alarak karını maksimize eder. Büyüdükçe arama motoru piyasasını da oligapole çevirir.

Dünyada En Çok Kullanılan Arama Motorları Nelerdir?

Şubat 2020 itibariyle Tüm dünyada en çok kullanılan arama motorları sırasıyla aşağıda listelenmiştir.

  • Google %92.07
  • Bing %2.44
  • Yahoo! %1.62
  • Baidu %1.49
  • Yandex Ru %0.54
  • Sogou %0.43

Yine Şubat 2020 itibariyle Türkiye’deki durum ise aşağıdaki gibi:

  • Google %86.39
  • Yandex %10.94
  • Yahoo! %1.51
  • Bing %0.86
  • Yandex Ru %0.2
  • DuckDuckGo %0.09

Statcounter GlobalStats Verilerine göre en popüler arama motorları yukarıdaki gibi. Ülkemizde en çok dikkat çeken veri Yandex’deki yükseliş. 2018 yılında payı %3’lerdeyken, 2020 yılında %10’lara geliyor. Tabi çaldığı pay, ağırlıklı olarak Google. Google’ın 2009 yılındaki Türkiye payı %98.8 iken 2020 payı %86’lara düşmüş durumda.

Google Arama Motoruna Nasıl Site Eklenir?

Öncelikle şunu belirtmekte fayda görüyoruz. Sitenizi robot.txt dosyası ya da noindex etiketi ile arama motorlarının erişimine kapatmadığınız sürece, herhangi bir işlem yapmasanız bile arama motorları belirli bir süre içerisinde sitenizi dizinlerine alır. Yani Google Arama sonuçlarına eklenmek için bir işlem yapmanız daha da önemlisi bir ücret ödemeniz gerekemez.

İndekslenme süresi için belirleyici olan kavramlar kullanılan yazılım, alan adının yaşı ve en önemlisi de sitenin aldığı trafiktir. Bir örnek vermek gerekirse, ilk aydan 20.000 seviyesinde organik trafik almasını sağladığımız bir müşterimizin sitesi, alan adı yeni olmasına rağmen, ilk hafta itibariyle mevcut tüm sayfalarıyla Google dizinine girdi. Doğal olarak günde sadece 5-10 adet organik trafik alan bir sitenin dizine alınması daha uzun olacaktır. 

Aynı şekilde, ayda 10.000 – 100.000 arası organik trafik alan bir sitenin yeni yarattığı bir sayfa 24 saat ile 48 saat arasında değişen bir süre zarfında Google dizinine alınır. Ancak trafiği çok düşük olan bir sitenin yarattığı yeni sayfa doğal olarak çok daha uzun sürede dizine girecektir.

Peki, bu süre hızlandırılır mı? Google Arama Motoruna bir site nasıl eklenir?

Google arama motoruna bir site eklemek için Google Search Console platformunu kullanmanız gerekir. Search Console, kendi ifadeleriyle, Google tarafından sunulan ve Google Arama sonuçlarında sitenizin nasıl yer aldığını izlemenize, yönetmenize ve sorunları gidermenize yardımcı olan ücretsiz bir hizmettir. Google Search Console ana hatlarıyla Google’ın sitenizi nasıl bulduğu, kullanıcıların sitenizi nasıl bulduğu, sitenizdeki bazı teknik sorunların neler olduğu gibi sorulara cevap veren hizmetler sunar.

Bir site haritası yükleyerek ya da Google’dan tüm sitenizi taramasını isteyerek indekslenme sürecini hızlandırabileceğiniz gibi sitenizin Google Arama'da görünme sıklığını, sitenizin gösterilmesini sağlayan arama sorgularını, arama yapanların bu sorgular için ne sıklıkta tıklama yaptıklarını öğrenebilirsiniz. AMP, mobil kullanılabilirlik ile ilgili sorunları tespit edebilir, indesklenmeye yasaklanmış sayfaların listesini gözlemleyebilir web sitenize hangi sitelerden backlink geldiğini yani web sitenize hangi sitelerin bağlantı verdiğini öğrenebilirsiniz.

Gelelim, Google Arama Motoruna nasıl site ekleyebileceğinize.

1. Önce bir Google hesabı ile Search Console’a giriş yapın.

Search Console - Giriş

2. Search Console’a mülkünüzü yani web sitenizi ekleyin.

Search Console - web site ekleme

3. Sitenin sahibi ya da yöneticisi olduğunuzu doğrulayın (Search Console doğrulama işlemi hakknda ayrıntılı bilgi alın).

Search Console - Doğrulama Yöntemleri

4. Search Console'a “Site Haritaları” kısmından bir Site Haritası ekleyin ya da “Kapsam” kısmından siteniz içerisindeki tüm URL’lerin denetlenmesini ve eklenmesini isteyin.

Search Console - Site Haritası Ekleme

Önemli terimler:

SERP: Search Engine Result Page Yani Arama Motoru Sonuç Sayfası. Bir arama motorunda sorgulama yaptığınız zaman karşınıza çıkan sonuçların listelendiği sayfa.
SEO: Arama Motoru Optimizasyonu
Anahtar Kelime: Arama motorlarında araştırma yapanların, küçük kutucuklara yazdıkları hedef kelime ve terimlerdir. Yani Google™ arama motoru kutucuğuna yazdığınız her kelime aslında anahtar kelimedir.
Organik trafik: Sitenize arama motorları aracılığıyla, bir anahtar kelime ile araştırma yapıp gelen ziyaretçiler. Yani arama motoru kutucuğuna bir terim yazdıktan sonra, karşısına çıkan sonuç sayfasından sitenize gelenler.
Ücretli trafik: Ziyaretçiler için ödeme yaptığınız trafiktir. Google Ads, Facebook Reklamları gibi ücretli reklam platformlarından sitenize gelenler ücretli trafiğe tipik bir örnek teşkil eder. 
Search Console: Google tarafından sunulan ve Google Arama sonuçlarında sitenizin nasıl yer aldığını izlemenize, yönetmenize ve sorunları gidermenize yardımcı olan ücretsiz bir platformdur.

Mediarossa Dijital Pazarlama Ajansı olarak, kurulduğumuzdan beri, birçok müşterimizi yüzlerce, hatta binlerce kelimede daha görünür yaptık; web sitelerine aldıkları odaklı trafiği kat kat arttırdık. Arama Motoru Optimizasyonu hizmetlerimiz hakkında detaylı bilgi almak hemen dijital pazarlama uzmanlarımızla iletişime geçebilir bizlerden SEO Hizmeti alabilirsiniz.