E-İhracat-Nasıl-Yapılır_
/

E-İhracat Nasıl Yapılır?

Birleşmiş Milletler Genel Kurulunun ana organı olarak ticaret, yatırım ve kalkınma sorunları ile ilgilenen UNCTAD verilerine göre, dünya genelinde artış gösteren internet penetrasyonu, mobil kullanım, geniş bant internet erişimi, çevrimiçi ödeme ve kargo sistemlerindeki güvenlik iyileştirmeleri gibi ana faktörlere bağlı olarak global e-ticaret 2018 yılında 25,6 trilyon doları aştı. 15 yaş ve üstü dünya nüfusunun dörtte biri yani yaklaşık 1,5 milyar insan çevrimiçi alışveriş yaptı.

UNCTAD verilerine linki tıklayark uaşabilirsiniz

Hiç kuşkusuz E-Ticaretin sunmuş olduğu avantajlar, küçük ve orta ölçekli firmaların gerek ülke içi gerekse uluslararası pazarlara erişimlerini kolaylaştırdı ve hangi boyutta olurlarsa olsunlar, firmaların rekabet güçlerini arttırdı.

Neden E-İhracat?

Bugün Türkiye’de faaliyet gösteren tüm firmalar için e-ihracat çok ciddi bir potansiyel taşıyor. Eihracat’ın avantajlarını bir çırpıda özetlersek:

➢ Yatırım maliyeti çok düşüktür,
➢ Mikro ölçekteki küçük işletmeler hatta bireyler tarafından bile gerçekleştirilebilir,
➢ Karmaşık ödeme sistemleri ve teminatlar gerektirmez,
➢ Ticarette risk minimum düzeyde seyreder,
➢ Hedef kitleye ulaşmak çok daha kolaydır,
➢ Hedeflenen ülkelerde sertifika gerektirmez,
➢ Hedef ülkede marka tescili gerektirmez.

Nasıl E-İhracat Yaparım?

Yurt dışına yapılan satışlar KDV’siz olarak 7.500 Euro’yu ve 150 kilogramı aşmıyorsa, bu satış mikro ihracat kategorisine girer. Mikro ihracat kategorisine giren e-ihracat satışları da yurt dışına Elektronik Ticaret Gümrük Beyanı (ETGB) ile kolayca çıkartılabilir. 

Üstelik dünyada hedef kitlenizin yer aldığı birçok ülkede bu işlemler için vergi muafiyeti mevcut. Söz gelimi Avrupa Birliği ülkeleri 22 EUR, Rusya 1.000 Eur, Amerika ve Avustralya 800 USD altındaki işlemler için gümrük vergisi ve KDV almıyor.

E-ihracat yapmayı hedefleyen bir firma için öncelikli iş adımları, aşağıdaki gibi düşünülebilir.

E-İhracat Potansiyelini Belirlemek

Bir işletmenin, e-ihracat için önemli bir sermaye ve zaman ayırmadan önce mevcut operasyonlarını, ürün ve hizmetlerini baz alarak yurt dışı pazarları araştırması gerekir. Bu noktada ihracat yapılabilecek ülkelerdeki talep potansiyeli, tüketici alışkanlıkları kadar fiziki mesafe, gümrük kanunları gibi hususlarda önemli bir rol oynar. 

Söz gelimi ürün satış fiyatınız 1.000 USD üzerindeyse Amerika ve Avustralya’ya mikro ihracat gerçekleştiremezsiniz. Ya da sektörün yapısı gereği ürünlerinizin iade oranı yüksekse, mesafe ve iade alınmasındaki idari yükler e-ihracat sürecinizi baltalayabilir. Genel eğilim olarak müşteriler iadenin kolay ve ücretsiz olduğu alışverişleri tercih ederler, öte yandan mikro ihracat kapsamında iade edilen mallar Türkiye’ye girerken ithal mal muamelesi görür.

Detaylı bir Pazar araştırması bir ülkedeki tüketici davranışlarını kapsamlı bir şekilde inceler; "Müşterilerim kim? Hangi yaş grubu hedef kitlemi oluşturuyor? Hedef kitlemin gelir seviyesi nedir? Potansiyel müşterilerim kadın mı, erkek mi, genç mi yaşlı mı? Hangi şehirlerde yaşar? Hangi dijital platformları kullanır? Hangi saatte alışveriş yapar?" gibi onlarca kritik soruya cevap verir. 

E-İhracat Planı Hazırlamak

İhracat sürecinde iyi hazırlanmış bir ihracat planına sahip olmak kritik öneme sahiptir. Dolayısıyla E-ihracat sürecinde de durum farklı değildir. İhracat süreçlerini iyi planlamanız ve süreç boyunca karşılaşabileceğiniz problemlere hazırlıklı olmanız gerekir.

Ürünü Yabancı Piyasalara Göre Düzenlemek

E-ihracat yapmayı hedefliyorsanız, herhangi bir yabancı piyasaya girmeden önce ürününün mevcut haliyle o piyasaya uygun olup olmadığını incelemeniz gerekir. Hedeflenen piyasadaki tüketicilerin tercihleri kadar ülkenin yasal gereklilikleri de önem arz eder ki bu gerekliliklere bir sonraki maddede değineceğiz.

Tüketici alışkanlıklarına geri dönersek, vereceğimiz şu örnek akılda kalıcı olacaktır. Söz gelimi Fransa’da döner çok sevilir ve sıklıkla tüketilir. Ancak Fransa’daki genel eğilim döneri soslu tüketmek üzerinedir. Temelde döner tutkusu bakımından bize çok benzemekle beraber tüketim şekli bizimle taban tabana zıttır. Dolayısıyla döner tüketimi bakımından edineceğiniz bir ham veri üzerinden harekete geçmek sizleri yanıltacaktır. 

E-İhracat ile İlgili Yasal Mevzuatları Araştırmak

İhracat yapılması hedeflenen ülke veya ülkelerin yasa ve mevzuatları, ürünün üretildiği ülkeden çok daha farklı olabilir. Örneğin EN 62155 güvenlik standardına uygun olmayan bir elektronik oyuncağı Avrupa Birliği ülkelerine satamazsınız. Bunun yanı sıra ürünün üretildiği ülkeyle e-ihracat hedeflenen ülke ve ülkeler arasındaki uluslararası ilişki düzeyini, varsa özel anlaşmaları bilmek de hayati önem arz eder.

İnternet Sitesi, Sosyal Medya Hesapları gibi Tüm Dijital Varlıkları Yurt Dışına Açmak

E-ihracat yapmak istiyorsanız önünüzde 2 seçenek belirir. Ürünlerinizi ya kendi web siteniz üzerinden ya da Amazon, E-Bay, ETSY gibi global e-ticaret platformları üzerinden satabilirsiniz. Ancak global bir pazaryeri kullansanız bile internet sitenizin yurt dışından kolaylıkla erişilebilecek, anlaşılabilecek hatta tercih edilebilecek halde olması hayati önem arz eder. Burada kastedilen sadece internet sitesinin hedeflenen piyasalarda konuşulan dillerle hizmet verebiliyor olması değildir. Web sitesi lokalizasyonu yani yerelleştirmesi sitenizdeki metinlerin çevirisini yapmaktan çok daha fazlasını kapsar… Çünkü hedef kitlenize özel kültürel özellikler iyi bir alışveriş deneyiminin en temel faktörlerinden biridir. 

Örneğin İngiltere’de Noel arifesinde çorap hediye etmek çok yaygın bir davranıştır. Sizin de internet siteniz aracılığıyla İngiltere’de çorap sattığınız var sayalım. İngiliz tüketicilerin dikkatini noel ilişkili çorap içeriklerinin daha çok çekeceği aşikar. Dolayısıyla bu dönemde iyi lokalize ve optimize edilmiş bir web sitesi kırık bir İngilizceye sahip sıradan bir web sitesinden kat kat avantajlı olacaktır.

Şunu da hatırlatmakta fayda görüyoruz. Ürünlerinizi Amazon aracılığıyla satsanız bile nihai kullanıcı teslimat süresinin uzunluğundan ya da ürünün AB dışındaki bir ülkeden temin edilmesinden rahatsız olabilir. Bu durumda da tüketicinin yapacağı ilk şey internet sitenizi aramak ardından sosyal medya hesaplarında sizin hakkınızda bilgi almak olacaktır. Bu bakımdan internet sitesi kadar sosyal medya hesapları gibi tüm dijital varlıkların lokalize ve optimize edilmesi de önem arz eder.

Ürünün Sevkiyatı

E-ihracat gerçekleştirecek firmaların, ürünlerinin sağlam ve hızlı bir şekilde hedeflenen adrese ulaştığından emin olması için doğru bir lojistik planı olmalıdır. Gönderilecek ürünün kat edeceği mesafe ve kırılganlığı hesaba katılarak paketlenmeli, paket üzerindeki etiketlerin iletileceği ülkeye uygun şekilde hazırlanması gerekir. 

Ödeme

Konvansiyonel ihracata göre e-ihracatın ihracatçı açısından en önemli avantajlarından birisi de ödeme sürecidir. Konvansiyonel ihracatçıların banka teminatları, uzun vadeli ödeme planları gibi süreçlerle uğraşması gerekirken, e-ihracatçılar uluslararası bir ödeme kuruluşuyla anlaşma sağlayarak hemen ödemelerini almaya başlayabilir. Bütün bu avantajların yanı sıra, e-ihracatçılar tıpkı konvansiyonel ihracatçılar gibi vergi indirimleri, reklam süreçleri, yurt dışındaki fuarlara katılım gibi pek çok destek ve teşvikten yararlanmaya devam eder.

Dolayısıyla Global pazaryerleri kullanılması durumunda ödeme herhangi bir sorun teşkil etmez. Ancak e-ihracatı kendi web siteniz ile gerçekleştiriyorsanız ödeme kısmı bir takım sıkıntılar doğurabilir. Müşteriler güvendikleri ve tanıdıkları ödeme sistemlerini kullanmak isterler. Söz gelimi 2019’da gerçekleşen e-ticaret işlemlerinin %42’si PayPal, Alipay, Apple Pay gibi dijital cüzdan adı verilen online ödeme sistemleriyle gerçekleşti. Ancak 2016 yılında çevrimiçi alışverişin en popüler oyuncusu PayPal Türkiye’den çekildi. Dolayısıyla Türkiye’de faaliyet gösteren bir e-ihracatçı firması kadar ödeme sisteminin de güvenilir olduğunu ispat etmek zorunda kalabilir. 

Eğer siz de ürün ve hizmetlerimle yurt dışına açılmak, satışlarımı yurt dışına kaydırmak ve döviz cinsinden gelirlerimi arttırmak istiyorum diyorsanız, Magna ailesi olarak sürecin birçok noktasında hayatınızı kolaylaştırıyoruz.

E-İhracat Süreçlerinizde Mediarossa Dijital Pazarlama Ajansı Nasıl Fayda Sağlar?

Mediarossa Dijital Pazarlama Ajansı olarak:

➢ E-İhracat Pazar Araştırması hizmetimizle tüm dünyadaki ihracat potansiyelinizin ortaya çıkartırız,
➢ E-ihracat Web Tasarım ve İyileştirme Hizmetlerimiz ile hedef pazarlara ulaşmanız için özel, kreatif, işlevsel, güvenli ve modern web siteleri yarator, var olan web sitelerinizi lokalize ve optimize ederiz,
➢ E-İhracat Reklam Hizmetleri ile hedef pazarlarda en kısa zamanda, en az maliyetle, en doğru müşteriye ulaşmanızı ve optimum sonuçları almanıza yardımcı oluruz,
➢ E-İhracat Sosyal Medya Yönetimi Hizmetimiz ile doğru bir strateji ve planlama kurgular, dünyada nitelikli potansiyel müşterilerle bağlantı kurmanızı temin ederiz,
➢ E-İhracat Lojistik Çözümlerimiz ile Amerika ve İngiltere’de şirket kurulumundan ürünlerin depolanması ve nihai kullanıcıya sevkiyatlarına kadar geniş bir yelpazede hizmet veririz,
➢ E-ihracat Global Pazar Yeri Yönetimi hizmetimizle hedeflediğiniz ülkelerde söz sahibi global mecralarda var olmanızı sağlar, tanıtım sayfalarından ürün girişlerine kadar yaratılan her sayfayı optimize eder, reklamlardan müşteri edinimine kadar tüm süreçleri yönetiriz.