Günümüze her işletme, daha fazla marka bilinirliği sağlamak, daha fazla takipçi edinmek hatta Facebook ve Instagram gibi platformlardan gelen trafiği daha fazla satışa döndürmek için sosyal medyada. İşte tam bu yüzden, Magna Dijital Pazarlama Ajansı olarak bizler de sosyal medyayı öğrenmek isteyenlere detaylı bir kaynak hazırladık. Faydalı olması dileğiyle!
Neden sosyal medya?
Türkiye'nin toplam nüfusu Ocak 2022'de 85,30 milyon olarak kaydedildi. Bu tarih itibariyle Türkiye’deki internet kullanıcısı 69,95 milyon, sosyal medya kullanıcısı ise 68,90 milyon. Meta'nın reklam kaynaklarında yayınlanan veriler, Facebook'un 2022 başında Türkiye'de 34,40 milyon kullanıcısı olduğunu gösteriyor. Şirketin revize edilmiş kitle rakamları, Facebook'un Türkiye'deki reklam erişiminin 2022'nin başında toplam nüfusun yüzde 40,3'üne eşit olduğunu gösteriyor.
Google'ın reklam kaynaklarında yapılan güncellemeler, YouTube'un 2022'nin başlarında Türkiye'de 57,40 milyon kullanıcısı olduğunu gösteriyor. Bu rakam, YouTube'un 2022 reklam erişiminin Türkiye'nin toplam nüfusunun yüzde 67,3'üne eşdeğer olduğu anlamına geliyor.
Meta'nın reklam araçlarında yayınlanan diğer rakamlar, Instagram'ın 2022 başında Türkiye'de 52,15 milyon kullanıcısı olduğunu gösteriyor. Bu rakam da Instagram'ın Türkiye'deki reklam erişiminin , yılın başında toplam nüfusun yüzde 61,1'ine eşdeğer olduğunu gösteriyor.
ByteDance'in reklam kaynaklarında ifade edilen rakamlar, TikTok'un 2022 başlarında Türkiye'de 18 yaş ve üzeri 26,56 milyon kullanıcısı olduğunu gösteriyor. LinkedIn'in reklam kaynaklarında deklare edilen rakamlar ise, LinkedIn'in 2022 başında Türkiye'de 12,00 milyon “üyesi” olduğunu gösteriyor.
Twitter tarafından açıklanan rakamlar, Twitter'ın 2022 başında Türkiye'de 16.10 milyon kullanıcısı olduğunu gösteriyor. Bu rakam, Twitter'ın Türkiye'deki reklam erişiminin o sırada toplam nüfusun yüzde 18,9'una eşit olduğu anlamına geliyor.
Sosyal Medya Pazarlama ile alakalı verileri çoğaltmak mümkün. Ama şu ana kadar sizlerle paylaştığımız tüm rakamlar hiç kuşkusuz sosyal medya ve sosyal medya yönetiminin markalar için ne kadar önemli olduğunu işaret ediyor.
Sosyal medya pazarlama nedir?
Sosyal medya pazarlaması en basit tanımıyla sosyal medyada paylaşım yapmayı ve ücretli sosyal medya reklamları yayınlamayı içeren bir çevrimiçi pazarlama biçimidir. Farklı içerik türleri oluşturup bunları sosyal medyada yayınlayarak marka bilinirliğinizi, etkileşiminizi, web sitenize gelen trafiği hatta çok daha fazlasını artırabilirsiniz.
Sosyal medya pazarlaması için en iyi sosyal medya platformları nelerdir?
Bu platformlar ülkeden ülkeye değişiklik gösterse de yukarıda sizlerle paylaştığımız veriler aslında bu sorunun da cevabını oluşturuyor.
Facebook
Facebook, ilk piyasaya çıktığından bu yana katlanarak büyüdü ve ciddi bir iş platformuna döndü. Facebook for Business, işletmelerin tam olarak hedef pazarlarına reklam vermelerine ve daha fazla hedef kitleye ulaşmasına olanak tanır.
Instagram
Instagram bir zamanlar fotoğraf paylaşma yetenekleriyle biliniyordu, ancak dijital dünya geliştikçe Instagram da gelişti. Instagram artık işletmenizi görsel olarak sergilemenize ve kullanıcıları sunduğunuz hizmetler veya ürünler hakkında eğiterek olası satışları artırmanıza olanak tanıyan Instagram for Business'ı sunuyor!
Twitter
Twitter , reklam vermek için alışılmadık bir sosyal medya platformu gibi görünse de, anahtar kelime hedefleme, reklamlarınızda kesin olmak ve belirli hashtag'leri kullanan kişileri hedeflemek için mükemmel bir yoldur. Twitter, daha da fazla trafik ve etkileşim sağlamaya yardımcı olmak için Tweet’lerinize fotoğraf ve video eklemenize de olanak tanır!
Pinterest
Pinterest, insanların en çok sevdikleri farklı konulardan panolar oluşturduğu görsel bir sosyal platformdur. Örneğin, birisi bir düğün planlıyorsa, gelinlik, düğün pastaları vb. gibi düğünle ilgili tüm öğeleri içeren bir pano oluşturabilir. Pinterest kullanıcıları ise Pinterest'te buldukları ürünlere, diğer platformlara kıyasla daha fazla para harcarlar!
Youtube
Giderek daha fazla işletme, bir video paylaşım platformu olarak YouTube'un çeşitli olanaklarından faydalanıyor. Youtube, Dünyanın en büyük ikinci arama motorudur! Markanız, ürünleriniz ve hizmetlerinizle ilgili kişiselleştirilmiş Youtube videoları ile etkileşimi ve dönüşümleri kolayca artırabilirsiniz.
LinkedIn
Diğer sosyal medya ağlarından farklı olarak LinkedIn, bireyleri ve şirketleri temsil eden profesyonel iş ağıyla tanınır.
Bir işletme olarak, çalışanlarınızın LinkedIn profilleri oluşturmasını hem çalışanlarla hem de düzenli olarak birlikte çalıştığınız kişilerle bağlantı oluşturmasını sağlayabilirsiniz. Kendinizi bir uzman olarak konumlandırmak için makaleler ve sektör bilgisi gönderileri gibi içerikleri paylaşabilirsiniz.
Sosyal medya yönetimi nedir?
Sosyal medya yönetimi, hedef kitlenize uygun içerikler oluşuturarak, bunları yayınlayarak ardından sonuçları analiz ederek Facebook, Instagram, Pinterest, Linkedin ve Twitter gibi sosyal medya platformlarında çevrimiçi varlığınızı yönetme sürecidir. Sosyal medyayı yönetmek, sosyal medya kullanıcılarıyla etkileşim kurmayı tüm bu süreci yönetmeyi de içerir. Sosyal medya yönetimini daha efektif bir hale getirmek için birtakım araçları kullanabilir, hatta bunun için profesyonel sosyal medya yöneticileri kullanabilirsiniz.
Etkin bir sosyal medya yönetimi, aşağıdakiler de dahil olmak üzere birçok avantajlar sunar:
Maliyet: Pazarlama bütçeniz ne olursa olsun, sosyal medya uygun maliyetli bir faaliyettir. Sosyal medya ağlarına katılmak, içerik göndermek, kullanıcı yorumlarına yanıt vermek ücretsizdir. Sosyal medya reklamcılığı bile, hedef kitlenize ulaşmak ve çevrimiçi bir takipçi kitlesi oluşturmak için karlı bir kanal sunar.
Erişim: Facebook'tan LinkedIn'e kadar tüm sosyal medya ağları sizi dünyanın her yerinden kullanıcılarla iletişim kurmanıza yardımcı olur. Niş kitlelere ulaşabilir, ürün ve hizmetlerinizi çok geniş kitlelere sunabilirsiniz.
Hedef Kitle: Sosyal medyayı pazarlama stratejinize dahil etmek, pazarlama girişimlerinizi kullanıcı davranışıyla uyumlu hale getirmenize olanak tanır. Örneğin Türkiye’de, insanların %37’si sosyal medyada satın alacak ürün ya da hizmet arıyor. Ya da %38’i yeni bir markayla sosyal medya aracılığıyla tanışıyor.
Performans: Tüm dünyada pazarlamacılar ve işletme sahipleri, sosyal medya pazarlaması ve reklamcılığının performansı konusunda hemfikirdir. Şirketler sosyal medya aracılığıyla bir marka oluşturabilir, markalarını geniş kitlelere ulaştırabilir ve satışlarını artırabilir.
Sosyal medya yöneticiliği nedir?
Sosyal medya yöneticisi, ister bir dijital pazarlama ajansında danışman ister şirket içi bir çalışan olsun, sosyal medya pazarlaması, sosyal medya reklamcılığı ve sosyal medya yönetimi konusunda faaliyet gösteren bir profesyoneldir. Takipçilerinizi arttırmak, müşterilerinizle olan etkileşimi üst seviyeye çıkaran hatta sosyal medya pazarlama aktivitelerinizden gelirinizi artırmak gibi birtakım hedeflere ulaşmanıza yardımcı olurlar.
Aslında çoğu işletme sosyal medya yönetimini çok basit bir iş gibi görür. Giriş yaparsınız, işinizle ilgili bir şeyler gönderirsiniz, çıkış yaparsınız ve ertesi gün tekrarlarsınız… değil mi? Tamamen yanlış! Gerçek şu ki, sosyal medya karmaşıktır ve sosyal medya yöneticisi sorumluluklarının listesi düşündüğünüzden daha fazladır.
Sosyal medya yöneticiliği en basit tanımıyla aşağıdaki hususları kapsar:
Araştırmak: Bu araştırma şirketiniz ve hedefleri, sektörünüz, rakipleriniz ve hedef kitleniz hakkında derin bir çalışmayı içerir.
Strateji oluşturmak: Strateji, paylaşım sıklığından, paylaşılacak içerik modellerine, metinlerden kullanılacak htag’lere kadar ayrıntılı bir çalışma gerektirir.
İçerik üretmek: Sosyal medya yöneticilerinin işletmenizi araştırdıktan ve stratejiyi oluşturduktan sonra yaptığı şey hedeflerinize göre sosyal medya hesaplarınız için ilgi çekici içerik oluşturmak veya küratörlüğünü yapmaktır.
Etkileşim kurmak: TV veya bilboard reklamları, kitlenize içeriğinizle etkileşim kurma şansı vermez. Sosyal medya ise iki yönlü bir iletişim kanalı yaratır. Sosyal medya yöneticiniz sattığınız yeni bir ürünün fotoğrafını paylaştığında, hedef kitleniz nasıl hissettiklerini doğrudan sizinle paylaşabilir. Yöneticiniz buna cevap verir, bazen kitleniz bu cevaba da bir cevap verir. Bunun 100’lerce kişi tarafından yapıldığını düşünün…
Analiz: İçerik paylaştıktan veya reklam kampanyalarınızı başlattıktan sonra, sosyal medya yöneticlerinin yaptığı (veya bu konuda yapması gereken) en önemli şey, rakamları inceleyip analiz yapmaktır. Çünkü gelecekteki gönderileri nasıl iyileştirileciğini bilmek veya reklam harcamalarından nasıl daha iyi bir getiri (ROAS) elde edebileceğinizi anlamak için analiz şarttır.
Sosyal medyayı etkin bir şekilde kullanmak için ne yapılmalı?
Bugün tüm dünyada Facebook, Instagram, LinkedIn, Twitter ve diğerleri gibi sosyal medya platformları, işletmelerin ürün ve hizmetlerini tanıtmak için popüler bir merkez haline geldi. Bugün hemen hemen her işletme “Sosyal medyayı iş için nasıl kullanabilirim?” diye soruyor. Sosyal medyayı iş için kullanmanın sayısız yolu vardır, ancak bunu başarılı bir şekilde yapmak istiyorsanız, atmanız gereken birkaç adım vardır.
Öncelikle mevcut sosyal medya varlığınızın envanterini çıkarın. Hangi kanallarda hangi sıklıkla paylaşım yapıyorsunuz? Kanallardaki takipçi sayınız nedir? Hangi tip gönderileriniz ne kadar etkileşim alıyor? Çünkü mevcut sosyal medya platformlarınızın ve nasıl performans gösterdiklerinin envanterini alarak, neyi doğru yaptığınızı ve neleri düzeltmeniz gerektiğini ortaya çıkarabilirsiniz.
Hedef kitlenizi belirleyin. Hedef kitleniz, sosyal medya yönetimi ile ulaşmak istediğiniz kişileri kapsar. Hedef kitlenizi oluşturmak için, ürün ya da hizmetlerinizi en çok kimlerin satın alacağını düşünmelisiniz. Sosyal medyada kimi hedefleyebileceğiniz konusunda genel bir fikir edinmek için mevcut müşterilerinize bakabilirsiniz. Hedef kitlenizi birçok sayıda niteliğe göre tanımlayabilirsiniz: Cinsiyet, Yaş, Meslek, Gelir, Aile durumu, Konum, İlgi alanları ve hobiler, Alışkanlıklar vb.
Hedeflerinizi doğru biçimde, platformlara uygun bir biçimde tanımlayın. Tabi ki sizlere uygun platformları da objektif bir biçimde seçin. Söz gelimi abone sayısını arttırmak, marka bilinirliğini arttırmak Youtube için uygun bir hedefken satışları arttırmak bu mecranın doğası gereği daha zordur.
Rakiplerinizi tanıyın, hatta onların da birer envanterini çıkarın. Rakiplerin analizi doğru yapılanları örnek almak ve bunları geliştirmek adına çok faydalı bir yöntem olabilir.
İşletmeniz için bir sosyal medya içerik planı oluşturun. Sık sık içerik yayınladığınızda, yayınladığınız her şeyi takip etmek zordur. Birden fazla platform kullanıyorsanız, süreciniz daha da karmaşık hale gelebilir. Bir sosyal medya içerik planı oluşturarak, tüm sürecin düzenli ve kontrol altında kalmasına yardımcı olacaksınız.
Çeşitli sosyal medya içerikleri oluşturun. Üretebileceğiniz içerik türü platforma bağlı olacaktır. Bazı platformlar çok sayıda içerik seçeneği sunarken, diğerleri aşırı spesifiktir. En popüler beş platformda yayınlayabileceğiniz içerik türlerine bir göz atalım:
• Facebook: Fotoğraflar, videolar, anketler, içerik bağlantıları, 360° fotoğraflar ve durum güncellemeleri
• Twitter: Fotoğraflar, videolar, anketler, içerik bağlantıları ve durum güncellemeleri
• Instagram: Fotoğraflar ve videolar
• Pinterest: Gönderiler içinde web sitenize yönelik fotoğraflar, videolar ve bağlantılar
• LinkedIn: Fotoğraflar, makaleler, videolar, durum güncellemeleri ve içeriğe bağlantılar
• YouTube: Videolar ve web sitesine bağlantılar
Sosyal medya reklamlarıyla şirketinizin erişimini üst seviyeye çıkarın. Sosyal medya kanallarında organik gönderilerin yanı sıra ücretli reklamlar yayınlama seçeneği de vardır. Sosyal medya reklamcılığı, sosyal medyanın değerli bir parçasıdır. Bu reklamlar, marka görünürlüğü elde etmenize, yeni potansiyel müşteriler kazanmanıza ve işletmeniz için değerli dönüşümler elde etmenize yardımcı olur. Sosyal medya reklamları, işletmenizi takip etmeyen kişilere ulaşmanızı sağlar. Bu reklamlar, işletmenizi bulmalarına yardımcı olmak için kullanıcıların haber akışında görünür. Yeni potansiyel müşteriler kazanmak ve kullanıcıların ürünlerinizi satın almasını sağlamak için değerli bir stratejidir.
Sosyal medya hangi uygulamalarla daha kolay yönetilir?
Google Analytics: Her sosyal medya platformunun kendi performans raporlama araçları olsa da, bunlar genellikle stratejinizin uygulama dışında nasıl çalıştığını gösteremezler. Google Analytics, Facebook, Instagram, LinkedIn veya başka bir platformdan edindiğiniz müşterilerin web sitenizde neler yaptığını en ince ayrıntısına kadar sunar. Google Analytics'ten elde ettiğiniz veriler, sosyal medyadaki çabalarınızın genel dijital pazarlama hedeflerinize ulaşmanıza yardımcı olup olmadığını size bildirerek gelecekteki sosyal stratejinizi nasıl oluşturmanız gerektiğine ışık tutar.
Hootsuite: Birden fazla sosyal medya platformunu tek bir yerden yönetmenize yardımcı olur. Ek olarak Hootsuite'in herhangi bir planında, birden çok sosyal medya sitesinde birden çok profilden gönderiler planlama seçeneğiniz vardır. KPI'lara göre performansı takip edip ölçebilmeniz için bir analitik özelliği de mevcuttur.
Sprout Social: Tüm sosyal medya hesaplarınızı, kullanımı basit bir platform üzerinden yönetmek ve planlamak için doğru araçlardan biridir Sprout Social. Ayrıca tam olarak hangi içeriğin hangi takipçiler için çalıştığını ölçmek için çeşitli demografik ve coğrafi veriler de sunar.
Buffer: Buffer, herhangi bir platformdan gönderi paylaşmanıza ve ardından sonuçları analiz etmenize olanak tanıyan çok yönlü bir başka araçtır. Kullanımı basit ve anlaşılırdır.
Hubspot: Sosyal medya yönetim araçlarından biri olarak Hubspot, yukarıdaki platformlarda yapabileceğiniz şeyleri sunmakla beraber Facebook, Instagram, Twitter ve LinkedIn profillerinizdeki tüm etkileşimleri, konuşmaları ve hedef kitleleri izler. CRM'niz ile entegre olabilir, Pazarlama Yazılımınızdaki verileri kullanarak kişiselleştirilmiş mesajlaşma ile belirli hedef kitleleri etkili bir şekilde hedeflemenize olanak tanır.
Zoho Social: Zoho Social, kapsamlı bir sosyal medya yönetim platformu sağlayarak markanızı sosyal medyada yönetmenizi basitleştirir. Birden fazla sosyal medya kanalını yönetmenin yanı sıra, hangi gönderilerin yayınlanmak üzere planlandığını görebilmeniz için bir gönderi takvimi özelliği de mevcuttur. Ayrıca, konuşmalar arasında hedef anahtar kelimelerinizi izleyebilir ve tek bir gösterge panosundan ekip iş birliğine izin verebilirsiniz.
Tüm sosyal medya hesaplarını tek yerden yönetmek için ne yapılır?
Tüm sosyal medya hesaplarınız tek bir yerden yönetmek istiyorsanız yukarıda detaylandırılan araçlardan birini kullanabilirsiniz. Sprout Social, Hootsuite, Zoho Social, MeetEdgar, Loomly, Sendible, Buffer, SocialPilot gibi araçlar hem sosyal medya hesaplarını tek bir yerden yönetmenize hem de verileri doğru biçimde analiz etmenize yardımcı olur.
Sosyal medya ajansı ile çalışmak size nasıl değer katar?
Sosyal medya önemlidir çünkü konumları ne olursa olsun hedef kitlenize ulaşmanıza, onları beslemenize ve onlarla etkileşim kurmanıza olanak tanır. Bir işletme sosyal medyayı hedef kitlesiyle bağlantı kurmak için doğru bir biçimde kullanabildiğinde, marka bilinirliğini arttır, müşterilerinin bağlılığını yukarı taşıyabilir, daha fazla satış ve daha fazla gelir yaratabilir.
Mediarossa Dijital Pazarlama Ajansı, deneyimli bir sosyal medya ajansı olarak sosyal medya varlıklarınızı inşa etmek, büyütmek ve kâr elde etmenizi sağlamak için ihtiyaç duyduğunuz her hizmeti temin eder.
Markanıza için atanmış hesap yöneticisi, tasarım ve metin yazarı kadromuzun desteğiyle markanıza özel bir strateji hazırlar, sosyal medya içeriklerinizi oluşturur, tüm hesaplarınızı amacınıza uygun bir biçimde yönetir, hedef müşterilerinizle gerçekleşecek etkileşimi yönetir, eksiksiz bir moderasyon hizmeti verir, düzenli analiz ve raporlarla sizleri besler.
Uzman bir sosyal medya yöneticisi ile konuşmak için bizi bugün +90 (546) 902 39 48 numaralı telefondan arayabilir ya da linki tıklayarak sosyal medya yönetimi hizmetlerimiz hakkında bilgi alabilirsiniz.